Nasterea

Nasterea - Nasterea la termen

Nasterea reprezinta totalitatea fenomenelor care au ca rezultat final expulzia fatului si a anexelor sale din organismul matern.

Nasterea la termen are loc dupa incheierea a 40 saptamani de gestatie (calculand de la prima zi a ultimei menstruatii), cu variatii intre 37 si 42 saptamani.
Obstetricienii nu considera nasterea doar perioada de expulzie a fatului, aceasta din urma constituind doar una din cele 4 etape:
1. travaliul, in timpul caruia contractile uterine conduc la dilatarea colului (de la 2 cm la 10 cm)
2. expulzia fatului
3. delivrenta sau expulzia placentei
4. perioada de consolidare a hemostazei (primele ore dupa delivrenta)

De cele mai multe ori nasterea este prevenita de contractii.

Contractiile uterine, regulate si dureroase ( CUD) preceda in mod normal scurtarea, stergerea si dilatarea colului uterin. In timpul contractiei, gravida simte ca burta ei se intareste si devine mai globuloasa. Contractia dureaza cateva secunde , dupa care uterul se relaxeaza. Primele contractii pot trece neobservate, deoarece ele nu sunt dureroase. La debutul travaliului ( nasterii ) contractiile devin mai intense si provoaca dureri de mijloc.Dupa ce trece contractia, durerea dispare. La inceput, contractiile sunt slabe si dureaza cateva secunde , intervalul intre contractii este de 10-12 minute. Treptat, contractiile devin mai regulate, mai puternice, mai dureroase si apar la fiecare 3-5 minute.Cateodata contractiile pot sa apara la 5-6 minute, dar nu sunt intense, intensitatea lor va creste progresiv.

Uneori, contractiile pot fi rare ( la 20-30 minute ) slabe si neregulate. Aceste contractii nu previn nasterea, ele sunt contractiile pregatitoare (pregatesc colul in vederea nasterii si formeaza segmentul inferior al uterului). Daca aceste contractii nu va obosesc, atunci puteti sa asteptati acasa si sa nu mergeti la spital , deoarece contractiile pot disparea.La spital trebuie sa mergeti atunci cand contractiile devin mai dese decat o data la 7 – 8 minute. In acelasi timp, daca Dv. sunteti ingrijorata si nu puteti controla frica, este cel mai bine sa contactati medicul Dv. si sa mergeti la un control.

Alta varianta: debutul nasterii poate fi marcat de pierderea lichidului amniotic, in cantitate mare sau mica , care se datoreaza ruperii sau fisurarii membranei amniotice ( incidenta este de 15 % ). In acest caz, nu trebuie sa asteptati aparitia contractiilor si trebuie sa mergeti cat mai repede la maternitate, unde medicul obstetrician va confirma sau infirma ruperea membranelor, va evalua statusul fetal ( starea copilului ) si va lua atitudinea terapeutica necesara.

De obicei lichidul amniotic este incolor, cu mici fulgi albi, care reprezinta vermixul fetal. Mai rar, lichidul amniotic poate fi verzui sau usor galbui, ceea ce nu este normal. Aceasta situatie poate semnifica suferinta fetala, iar in acest caz trebuie evaluata si supravegheata starea copilului.

In majoritatea cazurilor pierderea lichidului amniotic este in cantitate mare ( cca 250-300 ml ) si nu poate fi trecuta cu vederea. Daca momentul ruperii membranelor amniotice Dv. sunteti in pozitie culcata, veti observa o pata mare si uda in pat , iar daca stati in picioare simtiti cum se scurge lichidul amniotic pe picioare, formand o balta pe podea.Uneori lichidul se scurge in cantitati mici si este greu de diferentiat de secretia vaginala, cu atat mai mult cu cat secretia vaginala este mai abundenta in ultima luna de sarcina si poate fi mai apoasa. Pentru secretie este specifica o scurgere mai mare dimineata, dar in urmatoarele ore aceasta dispare. In cazul ruperii sau fisurarii membranelor amniotice, lichidul amniotic se scurge tot timpul si constatati ca tamponul sau chilotul este tot timpul umezit. In cazul in care Dv. nu puteti sigura ca pierdeti lichid amniotic, este bine sa mergeti la medic pentru evaluare.

Exista semne indirecte care indica faptul ca sarcina este la termen si pregatita pt nastere.

Ele sunt:

· «lasarea burtii», datorita faptului ca prezentatia ( craniul sau pelvisul fetal) se acomodeaza in micul bazin si destinde segmentul inferior al uterului; in acest caz, fundul uterului coboara si gravida simte o usurare in respiratie;
· scaderea amplitudinii si intensitatii miscarilor fetale;
· aparitia durerilor in regiunea lombara si suprasimfizara, care pot avea caracter de contractii uterine;
· scaderea in greutate cu 1-2 kilograme;
· eliminarea dopului gelatinos.

Eliminarea dopului gelatinos nu semnifica inceperea nasterii. Dopul gelatinos are aspectul unei secretii gelatinoase, de culoare galbuie, cu mici fragmente de sange. Nu trebuie sa intrati in panica sau sa va grabiti sa ajungeti la spital, deoarece dopul gelatinos poate fi eliminat cu 1-2 saptamani inaintea nasterii. Uneori poate fi eliminat dupa debutul nasterii.

Trebuie sa ajungeti urgent la spital in cazul in care pierdeti sange pe cale vaginala! Aceasta poate duce la complicatii grave si necesita supraveghere medicala riguroasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *