Consultațiile periodice la medical obstetrician – Vizita 1 – controlul prenatal

Sarcina - Control prenatal

Ați primit vestea că veți deveni mămica, iar bucuria este nespusa? Fiecare femeie își dorește să aibă o sarcină fără probleme, cu o evoluție armonioasă, de aceea este important să urmăriți câteva sfaturi importante.

Consultațiile periodice la medical obstetrician

Medicul obstetrician este cel care va urmări sarcina, cel care va asista la naștere și cel care va avea grijă de dumneavoastră în perioada de lăuzie.

Este foarte important ca încă de la începutul sarcinii să fiți monitorizata de un medic obstetrician bun, cu experiența , să fiți asistata la naștere de același medic care v-a monitorizat pe tot parcursul celor nouă luni. El va ști cel mai bine cum s-a dezvoltat sarcina dumneavoastră, ce probleme sau particularități aveți, care sunt nevoile şi dorințele în ceea ce privește nașterea.

O bună relație cu medicul ginecolog vă garantează controlul asupra sarcinii. Așa vă puteți asigura că starea dumneavoastra de sănătate, precum şi cea a fătului sunt monitorizate corect.

Vizita 1 – controlul prenatal

Are loc atunci cand exista semnele unei sarcini sau după ce a fost obținut un test de sarcina pozitiv. Acest control trebuie efectuat înaintea celei de-a 12-a săptămâna de sarcină.

Vizitele ulterioare includ consultații din 4 în 4 săptămâni (16,20,24,28,32 de săptămâni) apoi bilunar până la 36 de săptămâni, după care consultațiile vor fi săptămânale, până la termen.

Medicul obstetrician va verifica în mod constant atât starea dumneavoastră de sănătate, cât şi a copilului, vă va pregăti pentru naștere, va preveni şi gestiona complicațiile ce pot surveni.

Pe lângă vizitele la obstetrician, sunt foarte importante şi consultațiile la medicul de familie. În cazul în care suferiți de o afecțiune cronică, ce necesită control permanent, medicul de familie va monitoriza starea de sănătate şi va prezenta opțiunile existente, va urmări greutatea dumneavoastră de-a lungul evoluției sarcinii, va monitoriza tensiunea arterială şi se va îngriji de vaccinările necesare în această perioadă.

Medicul obstetrician vă va îndruma spre:

  • Administrarea de suplimente nutritive şi tratamentului indicat în fiecare caz;
  • Va efectua ecografiile periodice;
  • Va indica investigațiile paraclinice necesare pe parcursul sarcinii;
  • Va monitoriza dezvoltarea fătului;
  • Va prezenta fiecare tip de naștere şi vă va da sfaturi despre modul de naștere indicat pentru cazul dumneavoastră (naturală/cezariană);
  • Explicarea etapelor sarcinii, cum va evolua corpul dumneavoastră şi la ce să vă așteptați;
  • Explicarea simptomele pentru care trebuie să vă îngrijorați şi ce trebuie să faceți în acele momente.

În afara schemei de consultații periodice regulate, va trebui să apelați la medic de fiecare dată când prezentați unul din următoarele simptome:

  • sângerări vaginale
  • dureri abdominale sau pelvine
  • scurgeri vaginale neobișnuite
  • febra
  • contracții uterine dureroase

La fiecare examen din perioada prenatală femeia însărcinată va fi cântărita, i se va măsura circumferința abdomenului, tensiunea arterială şi i se vor recolta probe de urină.

Trebuie respectate toate controalele medicale recomandate de ginecolog. Deși aceste controale par de rutină, ele ajută medicul să urmărească evoluția sarcinii şi să sesizeze eventualele complicații ce pot apărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *