Sfaturi pentru o sarcina sanatoasa

Sarcina sanatoasa

Femeile trebuie să aibă foarte mare grijă de ele pe perioada sarcinii. Un regim de viața sănătos ajuta copilul să se dezvolte bine. Femeile însărcinate trebuie să se odihnească atunci când au nevoie, să mănânce bine, să fie bine hidratate şi să facă exerciții fizice în mod regulat.

Alimentație sănătoasă

Pentru că bebelușul să se dezvolte corespunzător, iar dumneavoastră să vă simțiți bine pe toată durata sarcinii, dieta zilnică trebuie să vă ofere toată paleta de nutrienţi.

Principii de bază a unei alimentații sănătoase:

  • cel puțin cinci porții de fructe şi legume zilnic;
  • aport optim de carbohidrați(pâine, paste, orez).
    Cele mai indicate sunt cerealele integrale şi mai puțin cele rafinate (albe), deoarece au un conținut mai mare de fibre, dau o senzație rapidă de sațietate şi reglează tranzitul intestinal
  • proteine de calitate: alegeți carnea albă (pui, curcan) fără piele sau grăsimi, ciuperci, fasole, mazăre, ouă şi o cantitate moderată de lactate şi reduceți consumul de carne roșie (porc, vita care au un conținut mare de grăsimi)
  • reduceți porția de glucide. Fructele uscate, semințele sau fructele dulci (banane, pere, struguri) sunt considerate gustări sănătoase
  • includeți în alimentație peştele: sunt recomandate doua porții pe săptămâna, graţie conținutului de Omega-3.

Nu uitați să beți apă în mod constant pe parcursul zilei (aproximativ 2 litri)!

Consumul exagerat de alimente în timpul sarcinii este contraindicat, mai ales la femeile însărcinate care sunt supraponderale sau obeze, fiindcă acestea au un risc mai mare de complicații.
Supravegheați-vă greutatea, cântărindu-vă constant şi consultati medicul în privința numărului de kilograme pe care e firesc să le acumulați de-a lungul celor 9 luni.

Trebuie evitate:

  • sortimentele nepasteurizate(mascarpone, brie, camembert, roquefort, queso, gruyere) pentru că pot conține bacterii periculoase.
  • laptele nefiert, produsele care conțin ou crud sau preparate insuficient (maioneza sau înghețata de casă), ficatul – risc de contaminare cu Listeria şi Salmonella.
  • peştele cu conținut ridicat de mercur poate influenţa negativ dezvoltarea cerebrală a fătului: rechinul, macroul rege, peştele-spadă, scoicile
  • mâncare ce conține carne crudă (tartar, biftec, sushi).

Vitaminele şi mineralele necesare pe parcursul sarcinii!

Medicul obstetrician vă va recomanda să luați zilnic între 600 – 1000 micrograme (0.6 – 1 mg) de acid folic, pentru că protejează fătul de defectele tub neural şi pentru a fi diminuat riscul de naștere prematură şi greutate mică la naștere. Acidul folic poate fi procurat şi prin alimentație, prin consumul de alimente verzi (broccoli, spanac, salată verde, varza), conopida, gălbenuș de ou, cereale integrale, însă este greu de stocat în organism, de aceea se preferă furnizarea rației de acid folic prin intermediul suplimentelor alimentare.

Alimentația şi suplimentele alimentare trebuie să vă furnizeze zilnic aproximativ 1000 mg de calciu şi 600 UI de vitamina D, de aceea combinația de calciu şi vitamina D vă va fi indicată, în scopul menținerii sănătății oaselor şi a dinților, dar şi pentru dezvoltarea sistemului osos al fătului.

Cantitatea de fier necesară organismului creşte semnificativ în timpul sarcinii (aproape se dublează), deoarece fluxul de sânge se mărește (fătul își formează propria rezerva de sânge). Pentru aceasta, alimentaţia gravidei trebuie să includă aproximativ 25 de grame de fier, furnizate fie prin intermediul suplimentelor alimentare, fie prin dieta bogată în alimente cu fier ( carne roșie, spanac, linte).

Faceți mișcare!

Dacă nu există probleme de sănătate care să vă interzică, medicul dumneavoastră obstetrician vă va indica să practicați activitatea fizică în timpul sarcinii. Scopul principal al exercițiilor fizice este de a menține starea de bine, tonusul psihic şi ca să vă păstrați optimismul.
Vă veți antrena musculatura şi astfel vă va fi mai ușor să treceți prin schimbările pe care le suferă organismul dumneavoastră în timpul sarcinii.

Formele cele mai potrivite de mișcare în timpul sarcinii sunt:

  • înotul
  • aqua gym-ul (gimnastică în apă)
  • pilates
  • yoga
  • mersul pe jos
  • exerciţiile Kegel (întăresc musculatura planșeului pelvin şi veți trece mai ușor prin experiența nașterii naturale)

Foarte important este să evitați activități fizice care presupun risc de căzături, ciocnituri, şoc asupra articulațiilor, precum: călăritul, mersul pe bicicletă, alergatul, săritul corzii.

Odihniţi-vă corespunzător

Mai ales în primul trimestru de sarcină, multe femei simt o stare de fatigabilitate, datorită faptului că volumul de sânge din organism creşte, pentru a putea transporta nutrienţii către făt, iar nivelul glicemiei şi tensiunea arterială tind să scadă, activitatea hormonală fiind mai intensă.

Medicul dumneavoastră obstetrician vă va indica să vă odihniți minim 7-8 ore în fiecare noapte. Pe măsura ce sarcina avansează, poate deveni dificil să aveţi un somn odihnitor.
Este indicat să dormiți pe parte, cu genunchii aduși la piept şi eventual, o pernă așezata sub burta, pentru a ușura din greutatea susținută de coloană vertebrală.

De ajutor sunt şi exercițiile fizice ușoare, băile calde (însă nu fierbinți!), ceaiurile, masajul şi tehnicile de relaxare.

Evitați şi protejaţi-vă de sursele de infecție

Dacă sunteți însărcinata în anotimpul rece, este necesară imunizarea antigripală fiindcă exista riscul de a contacta gripă. Vaccinul antigripal este sigur atât pentru dumneavoastră cât şi pentru făt. Se vor evita contactul cu persoane care au boli infecțioase transmisibile precum varicelă (vărsatul de vânt), zona zoster, oreionul.

Dacă sesizați simptome legate de aceste boli transmisibile sau ați intrat în contact cu persoane care au aceste patologii, trebuie să anunțați imediat medicul obstetrician!

Evita expunerea la substanțe nocive

Pe durata sarcinii, trebuie să evitați să vă expuneți radiațiilor, pesticidelor, metalelor grele (plumb, mercur), solvenților sau altor produse chimice toxice. Cele mai expuse gravide sunt cele care au un loc de muncă ce presupune contactul repetat cu astfel de materiale, de aceea este necesar să consultați opinia medicului obstetrician, care vă va indica dacă este nevoie să intrați în concediu prenatal mai devreme.

Renunțați la fumat şi evitați expunerea pasivă la fumul de țigara

Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru sarcină (alături de alcool), cauzând probleme severe gravidei şi fătului. Fumul de țigara conține peste 4000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 60 au potențial cancerigen, ajungând în fluxul sanguin al gravidei şi apoi direct la fătul aflat în dezvoltare. Alimentarea cu oxigen a bebelușului este direct afectată de către nicotina şi monoxidul de carbon, datorită nicotinei vasele de sânge se îngustează iar celulele roșii din sânge transporta mai puțin oxigen şi mai mult monoxid de carbon.

Dacă nu ați renunțat la fumat înainte să rămâneți însărcinata, imediat ce ați obținut un test de sarcina pozitiv, trebuie să o faceți: cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Mai mult decât atât, se recomandă să se evite cât mai mult expunerea la fumul de țigara (fumatul pasiv), fiindcă are consecințe negative apropiate de cele ale fumatului în sine.

Consecințe ale fumatului pe durata sarcinii:

  • avort spontan
  • placenta praevia
  • făt cu greutate mică la naștere
  • naștere prematură
  • naștere cu făt mort
  • dezvoltare insuficienta a plămânilor
  • defecte ale inimii la naștere
  • afectare cerebrală (dificultăți de învățare, IQ scăzut)

Renunțați la alcool!

Excluderea totală a alcoolului este cea mai bună atitudine,
Atât timp cât nu exista o anumită cantitate de alcool considerată inofensivă pentru făt, eliminarea tuturor băuturilor alcoolice este singura opțiune cu adevărat sigură.

Consecințele alcoolului în timpul sarcinii:

  • sindromul alcoolismului fetal
    • dizabilități intelectuale
    • probleme de comportament
    • trăsături faciale anormale
    • anomalii ale organelor interne
    • tulburări de văz şi auz
  • sindromul morții subite a sugarului– moartea bruscă şi inexplicabilă a copiilor mai mici de un an

La fel ca şi în cazul fumatului, orice cantitate, indiferent cât de mică sau cât de rar consumată, ajunge în fluxul dumneavoastră sanguin şi apoi, prin placenta, la făt.
Ficatul fătului nu este încă suficient dezvoltat încât să poată metaboliza alcoolul, fapt care conduce la intoxicarea etilică.

Evitați substanțele cu caracter stimulant

Evitați toate substanțele care conțin cafeina: cafeaua, ceaiul verde, băuturile de tip cola, ciocolata, băuturile energizante.

Este permisă o ceașca de cafea sau ceai verde, însă o creștere a aportului de cofeină poate presupune un risc mai mare de avort sau de greutate mică a copilului la naștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *