Nasterea este un proces fiziologic. Operatia cezariana este o interventie chirurgicala in care copilul este extras prin sectiune la nivelul abdomenului si al uterului.
Riscul pentru viata si sanatatea femeii este de 12 ori mai mare in operatia cezariana decat in nasterea spontana pe calea vaginala. Prin urmare, ca orice alta interventie chirurgicala, efectuarea operatiei cezariene are indicatii stricte.
Operatia cezariana se efectueaza in cazul in care nasterea spontana este imposibila sau este periculoasa pentru viata mamei si copilului. Indicatia pentru operatia cezariana poate fi stabilita in timpul sarcinii sau al nasterii.
Operatia cezariana programata
– (inainte de nastere) este efectuata in cazul : miopiei severe cu modificari la nivelul fundului de ochi , malformatiilor uterine si ale vaginului , prezentatiilor vicioase ale copilului ( transversala, oblica) , placentei jos inserate ( placenta praevia) , operatiilor cezariene anterioare sau interventiilor chirurgicale la nivelul uterului etc.
Operatia cezariana in timpul travaliului
– este efectuata cel mai des pentru ineficienta contractiilor uterine care nu raspund la tratament medicamentos sau daca in timpul monitorizarii fetale se constata suferinta fetala acuta. Sunt si alte indicatii pentru cezariana.
In efectuarea operatiei cezariene este obligatoriu si acordul pacientei.
Cum se efectueaza operatia cezariana?
Se face incizie mediana sau transversala la nivelul abdomenului inferior ( cca la 3-4 cm deasupra simfizei), se patrunde in cavitatea peritoneala unde, la nivelul segmentului inferior ( in regiunea inferioara a uterului), se practica incizie transversala prin care se patrunde cu mana si se apuca capul copilului ( prezentatie craniana) sau pelvisul fetal (prezentatie pelviana), extragandu-se apoi in intregime fatul. Histerorafia ( sutura inciziei uterine) se face cu un fir continuu, resorbabil , apoi se coase incizia abdominala in straturi anatomice; sutura tegumentului ( pielii ) se face in general intradermic. La sapte zile de la operatia cezariana se extrage firul intradermic, daca acesta nu este resorbabil.
Anestezia in timpul operatiei cezariene
Poate fi:
• anestezia generala cu intubatie orotraheala
• regionala ( rahianestezie sau anestezia epidurala).
In medicina moderna se practica cel mai des anestezia epidurala sau rahianestezia, deoarece este mult mai avantajoasa pentru mama si copil.
Nivelul tehnicii in chirurgia moderna permite pacientelor care au nascut prin operatie cezariana sa nasca pe cale vaginala la urmatoarea nastere, in absenta contraindicatiilor.